Test of English as a Foreign Language
آزمون TOEFL که توسط موسسه ETS برگزار میشود، یکی از معتبرترین آزمونهای زبان انگلیسی در جهان است. در این آزمون میزان تسلط غیر انگلیسی زبانان بر این زبان سنجیده میشود. از مزیتهای بزرگ آزمون تافل میتوان به گستردگی پذیرش این مدرک در مراکز علمی و مهاجرتی جهان اشاره نمود، به طوری که هم اکنون این آزمون در بیش از 9,000 دانشگاه در 130 کشور جهان مورد قبول واقع میشود. آزمون تافل تا چند سال پیش به دو صورت کاغذی (PBT) و اینترنتی (iBT) انجام میپذیرفت اما از حدود 3 سال پیش دیگر آزمون کاغذی (PBT) در ایران برگزار نمیشود و در حال حاضر فقط آزمون اینترنتی تافل (TOEFL-iBT) هر هفته در چند مرکز در تهران و شهرهایی مثل اصفهان، شیراز، ارومیه، آمل و دیگر شهرها برگزار میشود.
اعتبار آزمون تافل:
اعتبار آزمون تافل بصورت رسمی دو سال است، به این معنی که تا دو سال پس از صدور نمره میتوان آن را به مرکز مورد نظر ارائه داده و از مزایای آن بهره مند شد، اما در صورت گذشتن این مدت باید مجددا در آزمون شرکت کرده و نمره ی جدیدی را کسب نمایید.
از نکات قابل توجه، استاندارد زمان برای شرکت مجدد در آزمون است. در صورتی که شما تصمیم به حضور مجدد در آزمون گرفته باشید پس از دوازده روز این امر برایتان مقدور خواهد بود، اما پیشنهاد می شود در این تصمیم عجله نکنید و پیش از حضور مجدد در آزمون حتما نقاط ضعف خود را تقویت کنید تا علاوه بر زمان، هزینه مالی این امتحان را مجدد از دست ندهید.
آزمون تافل چه انواعی دارد؟
بر خلاف آزمون آیلتس که با دو فرمت دانشگاهی (Academic) و کلی (General) ارائه می شود، آزمون تافل تنها با یک فرمت Academic (آکادمیک یا همان دانشگاهی)، اما به دو صورت اینترنتی (iBT _ Internet-Based Test) و کاغذی (PBT _Paper-Based Test) ارائه می شود.
تفاوت اصلی آزمون تافل با آیلتس هم در همین اینترنتی بودن آن است. برای جواب دادن به سؤالات تافل، باید از کامپیوتر ها و هدست های موجود در مراکز برگزاری آزمون استفاده کنید. جواب ها هم به طور مستقیم برای مؤسسه ی ای تی اس از طریق اینترنت ارسال می شود و توسط مصححین آن مؤسسه مورد بررسی قرار می گیرند.
در گذشته تافل به صورت کامپیوتری (CBT _ Computer-Based Test) هم ارائه می شد، اما امروزه با توجه به پیشرفت و گستردگی تکنولوژی اینترنت، در همه ی مراکز اخذ آزمون تافل (از جمله ایران)، این امتحان به صورت اینترنتی برگزار می شود، مگر در کشور های محرومی که دسترسی به اینترنت مناسب مقدور نیست و به ناچار آزمون به صورت کاغذی برگزار می گردد. بنابراین، در ادامه ی این مقاله و دیگر مقالات، تنها درباره ی آزمون اینترنتی صحبت خواهیم کرد؛ و هرکجا از کلمه ی تافل استفاده شود منظور همان آزمون اینترنتی تافل (iBT) است.
نحوه برگزاری آزمون تافل iBT:
مدت زمان برگزاری آزمون TOEFL-iBT چهار ساعت میباشد که از چهار بخش 60 دقیقهای تشکیل شده است. هر کدام از بخشهای چهارگانه آزمون تافل به یکی از مهارتهای مورد نیاز برای برقراری ارتباط و آموختن در فضای دانشگاهی میپردازد.
:Reading Comprehension (مهارت خواندن)
در این بخش سه، چهار یا پنج متن با حجم تقریبی 700 کلمه و با موضوعات علمی و آکادمیک در اختیار شما قرار میگیرد و سوالاتی (معمولا 14 سوال) در رابطه با موضوعات اصلی متن، جزئیات، برداشت از متن، جایگزین مناسب جملات و واژههای مترادف از شما پرسیده میشود. برای دریافت نتیجه مناسب از این بخش، لازم است مهارتهایی مانند خلاصه برداری و همچنین برداشت سریع ایده اصلی و نکات مهم متن را دارا باشید. اخیرا نیز نوع جدیدی از سوالات مطرح شده که در آنها جداولی مرتبط با متن لازم است تکمیل شوند.
:Listening Comprehension (مهارت شنیداری)
این مرحله شامل شش قسمت 3 تا 5 دقیقهای میباشد که از دو بخش مکالمه روزانه در محیط دانشگاه (به عنوان مثال صحبت بین دو دانشجو در مورد چگونگی کاهش هزینههای خرید کتاب درسی) و چهار بخش مکالمهای مشابه سخنرانی علمی توسط استاد و پرسش و پاسخ در کلاسهای دانشگاهی میباشد که پس از شنیدن آن، باید مبتنی بر آنچه شنیدهاید، به سوالها پاسخ دهید.
Speaking Comprehension (مهارت گفتاری)
مهارت گفتاری از 6 بخش تشکیل شده است. دو قسمت مربوط به یک انشا و چهار قسمت مربوط به مجموعهای از Listening، Reading، Speaking میشود. در این بخشها شما باید در مورد خلاصهٔ متنی که میخوانید یا میشنوید و یا ایدههای جدید خودتان در مورد این متون صحبت کنید. این صحبتها باید دقیق، واضح و دارای تجزیه و تحلیل دقیق از اطلاعات ارائه شده باشد. شما باید بتوانید ایدههای خود و خلاصه متنی که میخوانید یا میشنوید را در 60 ثانیه بیان کنید.
:Writing Comprehension (مهارت نوشتاری)
بخش مهارت نوشتاری از دو بخش تشکیل شده است. یک بخش مربوط به نوشتن یک متن درباره موضوعی است که به شما داده میشود و در بخش دیگر متن آکادمیکی را خوانده و ادامه آن را میشنوید و سپس ایده شخصی خود را درباره آن متن مینویسید.
محتوای آکادمیک (دانشگاهی) آزمون تافل:
همانطور که پیش از این تأکید کردیم، تافل اصولن آزمونی است که سطح دانش زبان انگلیسی شما را برای عملکرد در محیط دانشگاهی می سنجد، بنابراین متن هایی در قسمت Reading با آن ها مواجه می شوید همه از کتاب ها و مقالات و متون دانشگاهی است که یک فرد ممکن است در سال اول دوره ی کارشناسی در دانشگاه های انگلیسی زبان با آن ها مواجه شود.
در قسمت Listening هم نمونه هایی از سخنرانی های استاد ها سر کلاس های دانشگاه، و گفت و گو های دانشجویان با همدیگر، یا با استاد ها و کارمندان دانشگاه در محیط دانشگاه های انگلیسی زبان است. البته تمام گفت گو ها و سخنرانی ها صحنه سازی شده هستند و در استودیو توسط صداپیشگان ضبط شده اند!
در قسمت Speaking از شما خواسته می شود در زمانی محدود درباره ی موضوعات درسی، یا مسائل و مشکلاتی که یک دانشجو در محیط دانشگاهی برایش به وجود می آید صحبت کنید.
و در آخر، در قسمت Writing از شما خواسته می شود دو انشای کوتاه آکادمیک درباره ی دو موضوع بنویسید. نوع این انشا ها تحلیل و تطابق دو دیدگاه، و یا بیان نظر و تحلیل شخصی تان از یک موضوع است.
موضوعات و مطالبی در آزمون تافل مطرح می شوند:
حال موضوعات و مطالب موجود در این چهار بخش چقدر گسترده می تواند باشد؟ در واقع تقریبن از هر درس و رشته ی دانشگاهی یی ممکن است مطالبی آورده شود؛ اما موضوع هر چه که باشد فقط و فقط سواد شما از زبان انگلیسی شما سنجیده می شود، و نه دانش شما از آن درس و موضوع خاص. یعنی اگر چه ممکن است شما، مثلن، مطلبی راجع به ریاضیات در قسمت درک مطلب بخوانید، اما مطمئنن سوالی که از شما پرسیده می شود ربطی به تحلیل و فهم مسائل ریاضی ندارد؛ به عبارت دیگر لازم نیست برای جواب دادن به سوالات این بخش جمع و تفریق کنید یا فرمولی بلد باشید.
همچنین طراحان سوال موضوعاتی را انتخاب می کنند که از نظر سیاسی، مذهبی، فرهنگی، تاریخی، و جنسی مناقشه برانگیز نباشند. یعنی احتمالن مطلبی درباره ی حقوق و آزادی زنان در کشور عربستان، یا نسل کشی ارامنه، متوسط سطح هوش نژاد های مختلف، و موضوعات چالش برانگیزی از این قبیل مطلبی نخواهید دید. ولی تا دلتان بخواهد درباره ی دایناسور ها و فسیل ها، حیوانات و گیاهان، طبیعت و آلودگی محیط زیست، و از این قبیل موضوعات که مورد مناقشه ی گروه و قبیله ی خاصی نیست مطلب خواهید یافت!
طبق تجربه، بیشتر متون و سخنرانی هایی که در قسمت های مختلف آزمون تافل وجود دارند تحت یک از این شاخه های درسی قرار می گیرند:
هنر: معماری، طراحی صنعتی، شهرسازی، صنایع دستی، عکاسی، موسیقی، ادبیات و انواع نوشته جات
علوم طبیعی: گیاهشناسی، حیوانشناسی، میکروبشناسی، آبزیشناسی، پزشکی، فیزیولوژی، بهداشت، تغزیه، بیوشیمی
علوم فیزیکی: هواشناسی، ستاره شناسی، اقیانوس شناسی، زمین شناسی، محیط زیست، فناوری، فیزیک، شیمی، علوم کامپیوتر
علوم اجتماعی: مردم شناسی، روانشناسی، زبانشناسی، تجارت و بازاریابی، تاریخ، رسانه های جمعی، آموزش
دریافت مدرک و نمره ی تافل:
نتیجه ی امتحان شما از طریق ایمیل برای شما ارسال خواهد شد البته که این نسخه با نسخه اصلی تفاوت هایی دارد که قابل سواستفاده برای افراد نباشد. در صورتی که شما تیک مربوط به دریافت نسخهی چاپی را در هنگام ثبت نام انتخاب کرده باشید یک نسخه برای شما ارسال میشود البته این کارنامه قابلیت ارائه جهت اپلای در دانشگاهها را ندارد ولی میتوانید برای استفاده در رزومهی خود از آن بهره ببرید، اگر نیاز به نسخه ی ثانویه از این کارنامه را دارید هم میتوانید درخواستی مجدد ثبت کنید، با این تفاوت که اینبار مبلغ 20 دلار به عنوان هزینه چاپ و ارسال از شما دریافت میشود.
نمره دهی و اعتبار نمرات در آزمون تافل:
آزمون تافل هم مانند آزمون آیلتس نمره ی قبولی یا رد ندارد و شما با توجه به دانش خود نمره ای را میان 0 تا 120 کسب خواهید کرد، که این نمره با توجه به برنامه و هدف شما از شرکت در آزمون دارای ارزش میشود.
برای اینکه بتوانید برای نمره ی هدف خود برنامه ریزی دقیقتری صورت دهید علاوه بر استفاده از راهنمایی مشاوران حتما پیش از آزمون، دانشگاه مورد نظر خود را شناسایی کرده و نمره ی مورد نظرشان را جویا شوید.
با توجه به تجربیات بدست آمده از آزمون های تافل و شرکت کنندگان در این آزمون نمره مناسب بصورت میانگین نمره ای بین 85 تا 90 می باشد که می تواند شما را راهیِ مقصد مورد نظرتان کند، اما اگر شما در رشته هایی مانند حقوق و یا پزشکی مشغول تحصیل هستید حتما نمره ی حداکثری را در برنامه ریزی خود لحاظ نمایید.